Delta-dunarii.jouwweb.nl

Cucuveaua                                               

Cucuveaua sau huhurezul de stâncă (Athene noctua) este o pasăre din familia Strigidae.

Cucuveaua este de fapt o bufniță de talie mai mică (23-27 cm), cu un penaj cenușiu dechis, având ochii (irisul) de culoare galbenă. Ea are o coadă scurtă, fiind o pasăre care este activă ziua și noaptea.

Cucuveaua trăiește în zonele cu climă temperată din Europa, Africa de Nord, și Asia. Populația de cucuvele din Germania era în anul 2003 de ca. 6000 de perechi, crescând în anul următor la ca. 7400 de perechi.

Pasărea preferă regiunile de pădure cu luminișuri, sau regiunile stâncoase deschise, precum și grădinile cu pomi bătrâni. Are nevoie de scorburi sau găuri pentru cuibărit, locuri cu ascunzișuri și de pândă. Poate fi întâlnită și în clădiri abandonate sau adăposturi artificiale, acomodându-se ușor cu oamenii. Cucuveaua din Asia Centrală și Asia de Est are cuibul fercvent pe sol.

Cucuveaua nu este o pasăre migratoare, pe timpul iernii se folosește de un depozit de grăsime acumulat în corp în anotimpurile calde.

Cucuveaua este o pasăre care pândește prada. Ea vânează de obicei noaptea sau în lumina crepusculară, insecte mari, râme, rozătoare mici, păsări, șerpi mici sau șopârle.

Perioada de împerechere la cucuvea durează între lunile aprilie și iunie, femela depunând ouăle (3 - 6) în cuiburi abandonate de ciocănitoare.