Delta-dunarii.jouwweb.nl

Vânturel Mic                                          

Vânturelul mic este o specie destul de comună în Spania, rara in restul Europei. Traieste în regiuni de cămpie.

Cuibareste colonial pe stânci şi clădiri. Vânturelul mic se hrăneste in principal cu insecte pe care le prinde din zbor. De obicei vâneaza in stoluri.

Zboara pe loc mai rar. Gregar. Foarte asemanator cu vânturelul rosu, dar mai mic, mai fragil; varful cozii puţin ascuţit; din când in când, are batai de aripi mai rapide (ca la drepnea).

Masculul adult este lipsit de pete pe spate si aripi; supraalarele mari gri-albastre (între remigele maro inchise si subalarele mici maro-rosiatice); fără "mustaţă".

In zbor, partea de dedesubt a aripilor aproape alba, cu varfurile intunecate. Subalarele pot prezenta mici pete de culoare închisa; bandă terminala a cozii in unghi (ambele sexe).

Femela are mai mult gri pe supracodale decât femela de vânturel rosu, iar aripile sunt mai albicioase (totusi ceva mai impestritate decât ale masculului).

La locul de cuibarire foarte zgomotos. Scoate sunete mai variate decat ale vanturelului rosu (dar adesea mai rapide): "chichichichi…", de asemenea un glas specific propriu, constand din trei silabe, de o tonalitate aspra, stridenta: "ti-ti-ti".