Delta-dunarii.jouwweb.nl

Corcodel Mare                             

Corcodelul mare este ca şi corcodelul mic o păsăre dependentă de apă .

In apa se hrăneste, doarme iar cuiburile sunt plutitoare. Ca toate speciile de corcodei şi corcodelul mare este un foarte bun scufundator. Prefera baltile mai putin adânci, cu vegetatie bogată şi bineinteles ca Delta Dunării ii oferă habitatul ideal. Aici de altfel este si cea mai mare densitate de corcodei.

Corcodelul mare este o pasăre elegantă şi frumoasă, mai ales in perioada verii când penajul capata culori mai aprinse. Coloritul general este brun deschis şi mai albicios pe burta. Caracteristic pentru el este gulerul de culoare ruginie-roscata şi motul de pe cap de culoare neagră. Când se simte amanintat isi zburleste penele de pe cap şi de pe gât incarcand să apară mai mare. Iarnă pierde acest guler iar motul de pe cap este mai putin evident. Lungimea corcodelului mare este de aproximativ 50cm, anvergura aripilor de 90 cm şi o greutate medie de 1 kg.

Hrăna este alcatuită în principal din pesti după care se scufundă cu multă dibacie dar şi din moluste si diferite larve acvatice.

Spectacolul nuptial al corcodelului mare este minunat şi o incantare sa-l privesti. Cuiburile sunt facute din vegetatia de pe marginea baltii şi sunt plutitoare. Femela depune 3-4 oua albă iar clocitul este asigurat de ambii părinţi timp de 24 de zile. Tinerii au un colorit general cenusiu cu striatii mai evidente în zona gâtului. Perecchile cresc o singură serie de pui pe an.

Toamnă corcodelul mare migreaza catre tinuturile mai calde din zona mediteraneană si din Africa.

Maak een Gratis Website met JouwWeb